Löpning, Rehab

Stärk fotvalven!

Hittade den här skitbra videon hos SuperSHEro som springer i FiveFingers och förespråkar naturlig löpning. Jag tränar fotlederna nästan varje dag, men något jag vill bli bättre på är att stärka upp fotvalven!

Googlade lite till och hittade följande om benhinneinflammation:

Fungerar massage/töj av muskelfascian i ett längre perspektiv?

Nej.- Som jag ser det syftar massage, kirurgi, stötvågsbehandling m.m bara till att minska muskelns (tibialis posterior) drag på benhinnan. Dessa behandlingar kan och brukar minska symtomen (smärtan i underbenet- från draget på benhinnan och kanske även inflammationen som uppstår då den sk benhinneinflammationen) men korrigerar inte bakomliggande orsak. Även om besvären kan klinga av tillfälligt kan dom komma tillbaka om man inte korrigerar bakomliggande orsak.

Bakomliggande orsak brukar vara att tibialis posterior muskeln som har till uppgift att uppreätthålla det longitudinnella fotvalvet har blivit för svag, utdragen och orkar inte hålla fotvalvet uppe- fotvalvet kollapsar och muskeln dras ut ytterliggare. Dom flesta med dessa problem har en överrörlig platt for med lågt fotvalv, vilket gör att tibialis posterior får jobba hårdare. För att korrigera bakomliggande orsak: Stärk upp tibialis posterior genom olika övningar- här kan behövas assistans av terpaeut för att forma fotvalvet och guida patienten i rörelsen. För att kunna forma fotvalvet aktivt underlättar det med justeringar av tarsalbenen och mobilisering av foten, fotleden. Är fotpronationen stor behövs med säkerhet individuellt formgjutna ortopediska inlägg som håller uppe fotvalvet och minskar töjningen på tibialis posterior muskeln. Förutom att stärka upp tibialis posterior och införskaffa skoinlägg kan man behöva kolla på benlängden- finns det ngn funktionell benlängdsskillnad eller dysfunktioner i bäckenet, ländryggen, höften som kan påverka gång/ löparstil?

Källa: http://kiropraktorklinik.wordpress.com/category/benhinneinflammation/

Inlägg med hålfotsstöd är jag inget fan av. Jag har haft det och fick så hiskeligt ont i hålfoten så jag knappt kunde gå på en vecka. Jag pronerar inte när jag springer, men hålfoten kan jag ändå träna upp mycket mycket mer. Jag märker till exempel hur jag gärna vill tippa över på ena höften och lägga tyngden på ett ben när jag står upp. Vad är det för fel? Svaga fotvalv! Jag säger som hon:

Ta hand om era fötter, de ska orka bära er genom livet!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Bollar tillbaka… | SuperSHEro! | ShapeMeUp! 8 maj, 2012 at 20:25

    […] Blev länkad av Dessi ang det här inlägget. Och eftersom jag tycker att Dessi tog upp stafettpinnen så himla väl och skrev det jag önskade att jag kunde/hade skrivit så länkar jag helt sonika tillbaka till hennes inlägg om mitt inlägg…. HÄR är det! […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.