Starting Strength, Styrketräning

Starting Strength

Starting Strength är ett träningsprogram framtaget av Mark Rippetoe och Lon Kilgore som har författat boken med samma namn. Jag har inte läst boken, men jag tilltalas starkt av filosofin: basövningar, tungt och få reps.

Jag har hört mycket om programmet och nästan alla som testar ökar i sina lyft markant!

Såhär ser passen ut och man kör varannan A och varannan B, tre pass i veckan med minst en vilodag mellan passen.

Pass A

3 x 5 Knäböj
3 x 5 Bänkpress
1 x 5 Marklyft

Pass B

3 x 5 Knäböj
3 x 5 Press (Ståendes, med stång över huvudet, kallas även militärpress)
5 x 3 Styrkevändningar (eller chins 3 x till fail)

Jag har uppskattat mitt 5 RM i alla övningar och dragit av 10-20% som programmet rekommenderar att man börjar med. Tanken är sedan att du ska öka vikterna för varje pass.

Först blir man lite paff och tänker ”Är det här allt?” Speciellt om man är van vid att kötta i en timme. Ett sådant här pass tar ca 30 minuter, men jag vet att ju starkare jag blir desto längre vila mellan set:en måste jag ha och då ökar också längden på passen.

DSCF8556bw

Maxdjup i knäböj inte alltid bäst
Att börja med lätta vikter är smart för att finslipa på tekniken. Jag har slipat på mina knäböj. Tidigare har jag gått ner maximalt djup vilket gör att jag dippar till och tappar anspänningen i kroppen (känns framförallt i framsida lår) och lite studsar upp från ändläget. Nu går jag ner djupt, precis så djupt jag kan och ändå behålla anspänningen.

Blicken
Att hålla blicken lite snett neråt är en annan sak som jag tycker hjälper till med tekniken. Jag har alltid lyft blicken och tittat på mig själv i spegeln, men genom att titta snett nedåt behålls nacken i en neutral position och jag finner det enklare att ”känna efter” hur knäböjen känns.

IMG_6416

DSCF8568bw

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Jennie 24 november, 2015 at 14:49

  Jag har provat StrongLifts som är lite liknande, men man kör 5×5 i alla övningar utom marklyft där man kör 1×5. Tycker att jag ökade bra i styrka i början men då jag inte började på tom stång (man ska det men jag tycker inte jag är så pass nybörjare) så blev det snabbt väldigt tungt när vikterna började närma sig max och inte riktigt möjligt att orka, speciellt inte som jag tränar kondition också.

  Men hoppas det funkar bra för dig. :)

 • Reply Katja 30 november, 2015 at 15:55

  Din blogg är så bra Dessi, lär mig jämt om häftiga gymövningar jag aldrig hört talas om innan! Samlar på mig inför den långa vintern… Tack :)

  • Reply dessi 30 november, 2015 at 18:44

   Nae vad gulligt sagt! TACK! <3

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.