Styrketräning

Styrkeutveckling som morot

Många som börjar eller vill börja träna har inte ett så stort hum om vad de ska göra på gymmet. Ett sätt är att gå på pass där en instruktör/tränare visar gruppen vad denne ska göra, t ex på bodypump. Nackdelen är att bodypump ger ingen eller väldigt liten träningseffekt (med det menar jag varken ökning i styrka eller muskelmassa).

För att öka i styrka behöver man ta i, gärna 1-6 repetitioner i flera set. Ska du lyfta lätta vikter behöver du sannolikt lyfta så många gånger att du blir utmattad och inte orkar göra fler repetitioner. En annan nackdel är att det är så många som har fel teknik i bodypump och gruppledaren kan inte kan se vad Lisa eller Kalle gör längst bak i en sal full med 20-30 deltagare. Tycker du om att gå på bodypump tycker jag du ska fortsätta, men kanske komplettera med tyngre övningar inne på gymmet?

Är man helt ny på gymmet är det lätt hänt att man tar för lätta hantlar, eller att man inte riktigt vet hur en övning ska utföras eller vart det ska kännas. Det kan få vem som helst att tycka styrketräning är tråkigt. Man kanske tar i lite halvhårt och är det nåt jag själv tycker är tråkigt är när jag inte kan ta i ordentligt.

Jag har själv tampats med styrketräningen från och till under ganska många år. Jag har tidigare främst haft utseendemässiga mål med styrketräningen, och när jag inte fått de resultat jag förväntat mig/vill ha så har jag lagt av efter 2-3 månader. Som tjej tar det väldigt lång tid att bygga muskler, och ännu längre tid att bygga synliga muskler.

När jag lade om mitt fokus från utseende till styrka så blev allt så mycket enklare och roligare. I de stora lyften marklyft, knäböj och bänkpress (vill lägga till militärpress här också för att det är så kul!) finns det dessutom så mycket att förkovra sig i att det liksom aldrig tar slut. Teknik- och rörlighetsmässigt finns det nästan alltid något att jobba på, och det är halva nöjet. För när styrkeökningarna kommer långsamt kan man nöta teknik, eller träna på ett lite annorlunda sätt genom t ex pausböj eller pausbänk eller varför inte att marklyfta med en trap-bar istället för en traditionell stång?

PB i bänkpress och militärpress

Idag på gymmet kände jag mig ganska stark. Hade bra energi och uppvärmningen i bänken kändes lätt. Efter ett par medeltunga set lade jag på 42 kg och pressade upp stången från bröstet. LÄTT! Det är PB på 1RM med 1 kg. Det låter lite, men för mig är varje styrkeökning en seger. Jag tror jag kan ta 44 eller 45 kg men det tänker jag testa om nån månad så hinner jag bygga upp liiite mer styrka.

Och här om dagen tränade jag med Evelina och gjorde militärpress som huvudövning. Jag gjorde fyra set mellan 15 och 29 kg (stegrande viktökning för varje set). Efter setet på 29 kg lade jag på 30 kg och kunde göra 4 reps (failade precis på 5). Stort för mig då mitt tidigare 1RM är 30 kg! :)

Det är SÅ mycket roligare att träna för att bli stark än för att bli snygg. Och tränar man för att bli stark kommer man säkert bli snygg(are) på köpet. För en stolt hållning och en kropp som klarar av mycket ÄR coolt! :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Trail & Inspiration 23 mars, 2018 at 10:47

  Bodypump ger ökad träningsvärk i alla fall, den saken är säker (även om det är flera ååår sen jag körde det. Föredrar gymmet nu).

  Bra där!! :-) Vad gäller styrkeökning är ju 1kg i vissa övningar mycket. I bröst t.ex. Vad gäller ben är det ju lättare att öka mer.

 • Reply Jennie 29 mars, 2018 at 08:56

  På mitt gym finns det 90 platser på Body pump, inte en chans att instruktören ser alla. Brukar se så otroligt konstiga tekniker när jag tittar in på ett pass.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.