Vikt

Två veckors vägningen, 2

Nuvarande vikt: 68,3

Startvikt: 66,8 kg
Totalt: +1,5 kg

Jag har ätit mycket kolhydrater de senaste två veckorna och fallit tillbaka i gamla vanor. Har känt mig stressad och trött. All viljestyrka har gått åt till annat om dagarna och det har varit svårt att göra bra val. Vidare ”kräver” min träning att jag äter kolhydrater (upp till 100g/dag) och det bildar en negativ spiral. Jag blir plufsig av att äta kolhydrater, jag känner mig tjock och tycker det är jobbigt att ens behöva äta det som jag egentligen inte mår bra av eller inte tycker är gott (quinoa, frukt etc.). Det leder till minskad träning när jag egentligen borde öka träningsmängden för att göra mig av med den energin. Frustrerande! Hur tusan ska jag lösa detta?

Jag har försökt att äta kolhydrater precis innan jag tränar, men då mina depåer är tomma så räcker det inte med den mängd jag får i mig precis innan. Det gör ingen skillnad. Jag måste börja fylla på redan dagen innan. Och då måste jag äta kolhydrater oftare än jag inte gör det, och så börjar den här negativa spiralen med plufsighet, minskad motivation och frustration.

När jag inte äter kolhydrater minskar min ork radikalt. Jag orkar inte springa i backar eller åka långt på inlines. Benen tar stopp och min Central Governor gör precis allt för att jag ska stanna. Intervaller har därför fungerat bra för mig, men att springa sammanhängande är nästan omöjligt.

Det har hänt att jag kunnat pressa mig utan kolhydrater under enstaka springpass, men det tillhör inte vanligheterna tyvärr. För en tid sedan gjorde jag en satsning på att försöka bli fettdriven och jag tränade utan kolhydrater i en månad. Sedan gav jag upp. Det kändes hopplöst och träningen kändes inte rolig längre. Det är inte kul när man inte orkar och när benen skakar.

Är det någon mer som har det här problemet eller kanske ställt om sig till fettdrift och kan berätta mer?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Emmas Form 3 september, 2011 at 13:39

  Nä jag har samma problem som du tror jag.. blir alldeles för orkeslös om jag ska springa. Annan träning går OK utan kolisar men inte joggingen…

  Om du lägger kolhydraterna på morgonen/förmiddagen då? Jag hade tänkt försöka köra så nu efter jag är frisk.

  • Reply Dessi 3 september, 2011 at 23:55

   Nja.. jag vill helst kunna undvika dem helt :) Kolhydrater leder till ökat sötsug hos mig och jag känner inte att magen mår så bra av gluten och spannmål. Frukt har jag försökt med men det krävs så stora mängder att det blir löjligt.

 • Reply Katarina 3 september, 2011 at 13:45

  Jepp.. samma här. Jag funkar inte alls utan kolhydrater. Styrketräning går bra men inte löpning. Nuförtiden kör jag gröt varje morgon och någon macka på eftermiddagen – i övrigt undviker jag kolhydrater så gott det går. Detta har funkat för mig :)

  • Reply Dessi 3 september, 2011 at 23:56

   Skönt att du har hittat ett sätt som funkar! :) Tyvärr kan jag inte äta spannmål eller gluten då magen reagerar på det och kolhydrater föder sötsug hos mig.

 • Reply milla 3 september, 2011 at 16:43

  Jag funkar bäst när jag äter mest långsamma kolhydrater mest på morgonen och sedan till lunch i mängd(mest som min knytnäve) ev något till mellanmål. Inga eller mycket liten mängd kolhydrater på kvällen. Använder en hel del kokosfett i matlagning och har även i bland en klick i kaffet eller te det hjälper mig.
  Lycka till

  • Reply Dessi 5 september, 2011 at 00:10

   Skönt att du hittat ett sätt som fungerar! :) Vilka sorters långsamma kolhydrater äter du?

 • Reply Julia 4 september, 2011 at 11:59

  Hej Dessi!
  Har får en del tankar kring ditt problem som jag gärna delar med mig av.
  Problemet verkar vara att hitta balansen mellan hur mycket kolhydrater du behöver, från vilka källor samt när dessa ska intas i relation till träningen, stämmer det?
  Att äta kollisar direkt innan är för sent skriver du. Att äta kvällen innan gör att känslan av pluffsighet tar överhand och träningen uteblir. Frågan är då om det finns ett mellanting? Hur långt innan kan du senaste äta för att ändå hinna ladda upp glykoenlagren tillräckligt och när kan du tidigast börja ladda upp?
  Som jag förstår det är gluten och frukt uteslutna som kolhydratkällor. Har du testet mer energität frukt som banan? Glutenfritt spannmål som havre? Mjölkprdukter som keso och yoghurt?
  Vad tror du om en frukost beståendes av 1 portion havregrynsgröt som du äter med skivad banan, keso och mjölk? Kläck i ett ägg om du vill ha mer protein och en klick smör för mera fett.

  Ang tiden det tog för mig att gå över till fettdrift så vill jag minnas att det tog flera månader, kanske ett halvår innan jag kände mig helt bekväm och explosiv på fettdrift.

  • Reply Julia 4 september, 2011 at 17:35

   Kaffe strax innan jag ger mig av är annars mitt bästa knep för att ha det där lilla extra att ge under träningen.

  • Reply Dessi 4 september, 2011 at 23:56

   Tack för råden! Uppskattar att du tagit dig tid att hjälpa till :)

   Jag vill dock helst slippa äta kolhydrater överhuvudtaget då det ökar sötsuget och det ställer till en massa knasigheter med mig. Det är ungefär som att tvinga en vegetarian att äta kött. Det känns bara fel.. Jag ska ge omställningen till fettdrift en chans. Koffein drickar jag redan :)

   • Reply Julia 5 september, 2011 at 16:57

    Det låter som att du är bestämd över hur du vill ha det och egentligen vet vad som är bäst för dig. Mao inga kolhydrater överhuvudtaget. Det låter som att nackdelarna med svullenhet m.m. överväger fördelarna med ökad träningsintesitet..?

    • Reply Dessi 5 september, 2011 at 17:21

     Ja jag är ju det! Men efter några veckor så tröttnar jag på att inte ha samma ork som när jag äter kolhydrater och så börjar jag äta bröd och grejjer som inte alls är bra för mig. Enda fördelen med kolhydrater, som jag ser det, är att jag orkar mer när jag tränar. Ge mig kraft att härda ut! Jag tror definitivt att det blir bättre, det är bara en fråga om tid. Men tålamod är inte min starka sida ;)

 • Reply Janne 4 september, 2011 at 13:28

  Jag ligger generellt under 50 g kolhydrater per dag och under en period på ett par veckor var det obeskrivligt tungt att springa, men senare hade börjat att ta sig och musklerna börjat svara. Men visst är det fortfarande snabbare till syra i uppförsbackar. Jag ska satsa vidare och hoppas att kroppen anpassar sig ännu mer.

  • Reply Dessi 5 september, 2011 at 00:11

   Då är vi två! :P Det kanske är smart att satsa på övergången till fettdrift nu under hösten och sommaren då man kanske tar det lite lugnare med löpningen? Blir kanske fler långpass än snabbdistanser?

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.