Livet

Vad gör en människa lycklig?

Många har säkert hört talas om honom. Markus Torgeby som har bott i en kåta i de jämtländska skogarna i fyra år. Ingen el, inget rinnande vatten, ingen dator, ingen mobiltelefon.

Ju snabbare saker går, desto sämre tålamod får vi. Ju mer tekniken utvecklas desto sämre tålamod får vi. Ute i en kåta i naturen är detta inget problem. Där krävs tålamod, och där föds tålamod.

Att skala av och göra tillvaron så enkel som möjligt tror jag bara är nyttigt för människan. Att gå omkring med alla dessa lyxproblem vi har är inte sunt. Jag har till exempel svårt för att bli nöjd och jag tror inte lösningen till det är att skaffa sig mer och mer av någonting, utan snarare att skala bort. Jag skulle vilja få bort tankar som ”bara jag fick det skulle jag vara lycklig”. Jag har tänkt mig att ett stort vitt stenhus med stora fönster och en trädgård skulle göra mig lycklig. Men så tänker jag ett snäpp längre och inser att det inte är tillförseln av saker som gör mig lycklig. Det skulle snarare kunna vara precis tvärtom.

Tänk att förstå innebörden av att kunna få rinnande vatten direkt ur kranen, att ha det varmt och gott inomhus året runt.. Om vi aldrig lever utan dessa självklarheter, hur ska vi kunna uppskatta dem på riktigt? Hur ska vi då kunna skilja de riktiga problemen mot de påhittade? Hur många gånger har jag inte stått vid spegeln om morgnarna och varit frustrerad för att jag inte har några kläder att ta på mig? Det är ju bullshit! Jag har två byråer fulla med kläder.

Det skulle vara skönt att bara köra sitt eget race därute i skogen.. Jag skulle vilja testa på det här enkla livet någon gång. Men helst tillsammans med någon.

Någon som hajjar vad jag menar och kanske funderat på samma sak?

Nedan följer ett klipp ur dokumentären Löparen som har sänts i SVT:

Här finns ännu en intervju!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Martina 8 september, 2011 at 10:10

  Mm jag tror verkligen man får passa sig för att koppla ihop lycka med prylar hela tiden eller projicera lyckan in i framtiden istället för att uppskatta allting man har här & nu…

  jag har en samsung galaxy 5 förresten (den gör mig lite lyckligare haha)

 • Reply Julia 8 september, 2011 at 11:36

  Jag förstår precis vad du menar och blir alltid lika glad när jag hör andra som tänker i liknande banor! Yttre omständigheter spelar så liten roll för hur vi mår men ändå lägger vi vår mesta energi på att ordna just det yttre.
  Enligt Lasse Berg, författaren till Kalahariböckerna, ägde människan till för 10 000 år sedan ca 6 kg saker. Hur mycket äger vi inte idag som vi släpar på, dammar av, betalar av för…?
  Enkelhet, ett sådan fantastiskt skönt ord :)

 • Reply fine 15 september, 2011 at 10:48

  Det var verkligen roligt att hänga med honom. Han är en riktigt fin människa.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.