Cykel, Mountainbike

Vilken cykel ska Fredrik köpa?

När man ska uppgradera och köpa ny MTB är det inte bara faktorer som färg och utseende som spelar roll (doh!). Och nu är det inte ens jag som ska ha en ny hoj utan min livskamrat och min själsfrände. Det som står i hans fördel är att han kör med en Gary Fisher, med klämbromsar, som väger bly. Han är vääärd så mycket bättre :)

Med andra ord: Vad han än köper blir det en rejäl förbättring. Men frågor som dessa återstår ändå:

– 29″, 27,5″ eller 26″? 
Här verkar han ändå ha beslutat sig för 29″. Coolers.

– Heldämpat eller hardtail?
Vem vill inte ha en heldämpad liksom? I Vallaskogen där vi kör är det hemskt stökigt, rötter och stenar överallt och det skulle vara skönt att bara kunna glida igenom. Men prisskillnaden är ganska stor. Har man inte 20 laxar att lägga på en cykel är inte valet så svårt egentligen. Hellre en påkostad hardtail än en billig heldämpad. Men ändå finns det ju tillverkare som Canyon som verkar göra prisvärda heldämpade cyklar.

– Budget?
Kanske en av de viktigaste frågorna. Hur mycket pengar är du beredd på att lägga på en cykel? Det beror ju på hur mycket man cyklar, och kanske hur ambitionen i framtiden ser ut? När jag köpte min MTB köpte jag en av fjolårets modeller så jag fick den ett par tusenlappar billigare. Det var inte den billigaste instegscykeln, men absolut ingen värsting. En bra nybörjarhoj helt enkelt. Och framför allt: den var otroligt skön att cykla på.

– Nätet eller lokala cykelbutiken?
Jag köper mina grejer hos Nellborgs. Jag tycker dom är toppen. Fredrik tycker också att dom är toppen och vi har varit inne och snackat med dom om ett framtida köp av mtb för Fredriks del. Nackdelen är utbudet. Nellborgs säljer Scott, Crescent och Richmond i mtb-väg. Vi har kikat på ungefär alla tillverkare som är värda namnet, och det finns snyggare och mer prisvärda cyklar på nätet. Men samtidigt vill man ju stödja sin lokala cykelbutik. Och man vill ju kunna dra dit för att få råd och service. Den mänskliga kontakten.

234017_65482_tif_zoom_1 2

Scott Scale 940, 2014. En av kandidaterna.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Ida 27 mars, 2014 at 19:58

  Kul med ny cykel! Har man begränsad budget (vilket man ju oftast har) skulle jag satsa på en hardtail 29″. En heldämpad 29 väger oftast megamycket om man inte kan betala en del. Kommer nog bli stort och tungt att få runt i skogen tror jag… Lycka till :)

  • Reply dessi 27 mars, 2014 at 23:31

   Nu har han beställt en! Men jag säger inte vilken det blir *hemlis* :) Kör du mtb nåt nu?

 • Reply Ida 29 mars, 2014 at 06:43

  Åh så spännande! Ja lite har det blivit. Kört på en bana vid kyrkogården i Aska typ, lagom svår :) men nu blir det nog mest lvg

 • Reply Emelie 2 april, 2014 at 07:17

  Åh vad roligt att hitta en till cykelblogg i Linköping. Jag är helt nybliven cyklist och kör mest landsväg, men har fastnat för MTB också. I går var jag i Vallaskogen och körde. Såg att du visade MTB-banor i Vidingsjö. Var hittar jag dem? Motinonscentrum?

  Till dig kommer jag kika in igen. Inspirerande blogg med fina bilder!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.