Utflykter

Edgars på Lagnö & S:t Annas skärgård

Det är ofta jag har äventyrslust och ibland händer det att jag inte vet vad jag ska hitta på. Då tar jag fram min äventyrs-lista i Google Keep där jag regelbundet fyller på grejer jag vill se eller göra. Det var ganska nyligen jag blev varse om ett gulligt ställe som heter Edgars på Lagnö i S:t Anna skärgård. Så efter att ha sovit till 12 idag och funderat lite på vad vi skulle hitta på, så föll valet på Edgars!

Vi packade väskan med kamera och badkläder, ifall det uppstod tillfälle att bada i havet. Det tar ca 1:20 timmar att köra till S:t Anna skärgård från Linköping. Bara 4 mil från Söderköping!

Edgars på Lagnö har ett café, en liten shop och det hålls en utställning i själva boningshuset. Ibland anordnas små konserter här och det finns ett fågeltorn ett stenkast ner mot havet. Dit gick vi efter att vi fikat på morotskaka och äppelmust från Vista kulle.

Vi såg tre havsörnar och hundratals skarvar som satt i träden en bit bort rakt framför oss. Med blotta ögat ser man inte fåglarna utan tror att de är en del av träden, men när kikaren åker fram ser man att det som ser ut som kvistar och löv i själva verket är alla dessa fåglar som sitter och tjattrar. En märklig och rätt häftig vy!

När vi spanat klart på fåglarna tog vi bilen och åkte till Tyrislöt. Här finns en camping och kajakuthyrning. Här vill jag kajaka mig nån gång så vi kollade läget. Det verkar vara väldigt populärt att utgå härifrån med sin kajak, så hit återkommer vi!

Tyrislöt

Eftersom vi inte hade någon tid att passa körde vi runt lite på måfå för att se om vi kunde hitta nåt skoj. På en stor vit skylt läste vi ”Magasinet Sankt Anna Gårdsbutik & Café”. Dit körde vi in och i slutet på en smal grusväg på Uvmarö uppdagades en anspråkslös men otroligt fin byggnad vid vattnet.

Här beslöt vi oss för att äta middag. Det var otroligt varmt, och fast vi satt under stort parasoll så svettades iallafall jag.

Det märktes att det här var en populär plats att åka båt eller vattenskoter till. Det var nästan bara vi som tagit oss hit med bil.

Jag tror ägarna var lite stressade idag, och trots fin service och trevligt bemötande så tror jag vi fick vänta en timme på maten. Det är verkligen i längsta laget.

Magasinet Sankt Anna

Fredrik tog hamburgare med potatissallad och en laxsallad. Mycket gott och faktiskt värt väntan ändå :)

Efter vi ätit tog vi stigen på udden mitt emot i hopp om att hitta nånstans att bada. Det sket sig. Här kunde man inte bada alls och jag höll på att bli uppäten av alla myror och mygg.. Så jag letade efter badplatser i närheten i mobilen och hittade till Källbukten.

Här ligger en liten camping och en fin badplats. Det bästa hade varit att hitta en klippa nånstans avskilt att bada i fred, men utan att veta vart man ska leta så är det som att leta efter nål i en höstack. Så vi körde på ett säkert kort!

Vi bytte om i omklädningsrummen som finns och så klev vi i vid sandstranden. Det var långgrunt och uppskattningsvis 20 grader i vattnet. Inga problem att kasta sig i med en gång. Så skönt att svalka sig i värmen!

Källbuktens camping

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.