Livet

En del av min barndom

Jag fotade ett hus i Ljungsbro idag, i närheten av den del farfar och farmor bodde i när jag var barn. Farmor arbetade på Cloetta-fabriken och jag fick vara med henne inne i fabriken och se hur maskinerna spottade ut godis i stora kärl.

Hon gick dessvärre bort när jag var 6 år, men farfar bodde kvar i huset några år och där spenderade jag mycket tid och hade med mig vänner som fick sova över. Jag hade en lekstuga där jag ”lagade” nässelsoppa och farfar och jag tältade i trädgården. Det växte boysenbär på stora buskar som kringlade sig uppför ena kortsidan av huset och jag plockade bigarråer från träden.

Farfar hade alltid glasspinnar i frysen i garaget, det fanns ofta två olika varianter; smala vaniljglasspinnar med antingen kola -eller chokladöverdrag. Ibland fanns det isglasspinnar också. Och det var hos farfar som jag föråt mig på Risifrutti som sen gjort att jag knappt ens kan se på förpackningen utan att må lite illa.

Jag åker ibland förbi farfars gamla hus. Ett enplanshus som då var vitt med mörkbruna fönsterluckor. Sedan några år tillbaka har nya ägare helrenoverat huset och klätt in det med liggande vitmålade plankor i new england-stil.

Jag har en dröm om att en gång i livet kunna få köpa huset och bo där.

Inne i samhället har mycket förändrats. Det är bara Hemköp (eller Vivo som det hette på den tiden) kvar. Gamla Konsum-butiken är nu bostäder, leksaksaffären där jag alltid fick en knep och knåp-tidning av farfar finns inte kvar, liksom video-butiken dit farfar följde med mig och hyrde en film till helgen (gärna He-man eller She-ra) finns inte heller kvar.

Friser-salongen som min farfars vän ägde finns inte kvar, jag tror hon flyttade till Norge.. Hon bodde i andra ändan av Ljungsbro, den delen förbi Cloetta och över bron.

Känner mig som 7 år igen när jag skriver detta och minns tillbaka (känner mig iofs nästan alltid som ett barn, har svårt att identifiera mig med vuxenvärlden). Allt blir liksom så klart i huvudet, jag ser farmors odlade tomater, rosenbuskarna, hammocken som farfar slumrade i… Jag är så glad över att jag fick spendera en del av min barndom här. Den bästa present man kan få som barn – frihet, trygghet.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.