Tankar

Hönan och ägget

Visst är det så att den allmänna uppfattningen är att övervikt är ohälsosamt? Men är det själva övervikten (dvs överskottet av fett eller kanske avsaknaden av muskler..) som gör oss sjuka? Eller livsstilen som många överviktiga har? Dvs fel mat, för lite rörelse etc.

Jag tror det handlar om livsstilen. Fast jag vet inte säkert. Jag vet en del personer som är av naturen smala och som kan äta nästan hur mycket som helst och vad som helst utan att bli tjocka. Ser man det rent krasst har jag i många fall en nyttigare livsstil än dom (bortsett från ångest och depression som faktiskt kan förkorta livet). Jag sover massor, tränar flera gånger i veckan, äter inga mediciner, dricker inte alkohol, är sunt nyfiken på livet och jag håller för det mesta vad jag tycker är en bra kosthållning.

Så frågan är om jag egentligen rent fysiskt mår bättre än dom? Kroppen kan ju omöjligt må bra av att äta skräp och aldrig träna bara för att personen i fråga är smal? Sen fattar jag ju att man kan ha en pommes frites-kropp, dvs se smal ut men ha massor av fett på insidan.

Men är det övervikten eller fettprocenten som är boven? Eller kan man få fetmarelaterade sjukdomar trots normal fettprocent för att man t ex har ett för högt blodsocker? Eller kan man inte ha högt blodsocker över tid utan att bli överviktig? Vart går isåfall gränsen vid risk för sjukdom? Vid fetma? Varför drabbar inte det metabola syndromet till synes smala individer? Eller gör det det? Kan en vältränad person med mycket låg fettprocent bli sjuk för att hen äter fel? Jag förstår inteeeeeeee!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Maria 5 september, 2017 at 08:30

  Håller man sig normalviktig (och då menar jag normal fettprocent, inte BMI, då man sett att 50% av kvinnor med normal BMI ändå har för mycket fett) så har man där ett stort skydd mot metabola sjukdomar. Då kan man äta dåligt och inte träna och ändå inte bli sjuk. Däremot kanske man inte mår speciellt bra ändå. Men det är ett överskott av fett som rubbar hormoner i kroppen och gör att vi inte fungerar som vi ska.

  Man kan få diabetes utan att vara överviktig, diabetes typ 2 är ärftligt i väldigt hög grad.

  Sen finns det inte någon som kan äta hur mycket som helst och hålla sig smal. Fysiologins lagar gäller oss alla. Däremot har många en fullt fungerande kropp som kompenserar genom att om man äter mycket under en tid så äter man automatiskt mindre under en tid efteråt och håller sig därför på samma vikt. Det är så vi ska fungera, men om man är eller har varit överviktig förstörs ofta den funktionen.

  Sen tror jag att muskler är det absolut viktigaste om du ska må bra på äldre år. Om du tränar har du ut en massa fördelar av det och om du sen har mycket muskler kommer du att undvika att bli sängliggande. Detta kompenserar bra för några extrakilo fett, då behöver inte de göra så mycket.

  Tipsar om att läsa det Gudiol skriver på Tyngre och på Träningslära, samt Daniel på Styrkelabbet.

 • Reply Clara 18 september, 2017 at 09:16

  Men är det övervikten eller fettprocenten som är boven?
  Fettprocenten. Om du har för högt BMI men massor av muskler och typ 18% fett som kvinna är det inte en riskfaktor.

  Eller kan man få fetmarelaterade sjukdomar trots normal fettprocent för att man t ex har ett för högt blodsocker?
  Man kan få diabetes typ 2 utan att ha för hög fettprocent. Typ 2 är ärftligt också. Men med en normal fettprocent kommer oftast ett normalt blodsocker, då insulinet reglerar det.

  Eller kan man inte ha högt blodsocker över tid utan att bli överviktig?
  Högt blodsocker är inte relaterat till viktuppgång. Har du högt blodsocker har du antingen för lite insulinproduktion eller insulinresistens. Då har du i alla fall pre-diabetes och bör göra något då kroppen tar skada av att gå med för högt blodsocker.

  Vart går isåfall gränsen vid risk för sjukdom? Vid fetma?
  Redan vid BMI 26 ser man att riskerna ökar (på befolkningsnivå). Men BMI är inte ett bra mått på individer. Det handlar mycket om kost och träning också, men vid för hög fettprocent har du alltid en förhöjd risk just på grund av det, oavsett hur bra du sköter dig annars (men har man en för hög fettprocent äter man för mycket).

  Varför drabbar inte det metabola syndromet till synes smala individer? Eller gör det det? Kan en vältränad person med mycket låg fettprocent bli sjuk för att hen äter fel?
  För att hormonbalansen rubbas av för mycket fett på kroppen, vilket gör att man får metabola störningar. Men självklart kan man ha dåliga värden även om man är normalviktig, men man tar ju bort en riskfaktor: för hög fettprocent. Men för högt sockerintag, saltintag, för lite näringsämnen i maten, för lite fysisk aktivitet o.s.v. är ju också riskfaktorer. Liksom gener.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.