Hälsa

Jag älskar kakor, men jag älskar mig själv mer

Det här är ett långt inlägg om stress, sköldkörtelproblematik och binjureutmattning och vilken roll kosten har. Inlägget är mina egna reflektioner och tankar. Jag har dock varit intresserad av kost och hälsa sedan 2007. För mig är nyfikenhet ett stort steg i läkning, jag lär mig nya saker hela tiden. Jag är ödmjuk inför att det finns massor vi ännu inte vet, men genom att hålla mig uppdaterad och ställa frågor finner jag också nya svar.

Bakgrund

I hela mitt vuxna liv har jag tränat på ett eller annat sätt. Jag varierar mig hela tiden, och blir kanske inget proffs i någon gren men jag har haft underbart kul! De träningsformer som stått i sig i åtminstone 10 år är löpning, cykling och styrketräning. Nu kan jag inte längre träna. Fysisk (och mental) ansträngning gör mig trött. Styrketräning får det att kännas som att mitt nervsystem är inflammerat. Högintensiv konditionsträning ger mig influensaliknande symptom. Att jobba som förr är inte att tala om. Men även att sitta vid datorn och skriva det här inlägget ger mig stresspåslag. Jag lägger in mikropauser och skriver snabbt ;)

Vidare symptom är en kropp som inte kan det här med temperaturreglering. Vid varmt och fuktigt väder fungerar jag inte. Min kropp stänger ner. Som tur är har så gott som hela sommaren varit regnig och sval.

Min första utmattning 2013

Det började med att jag hade ett kontorsjobb på en liten lokal firma i stan för tio år sedan. Jag var lite allt i allo kan man säga. Det fungerade bra första halvåret-året, men sen började jag må dåligt. Jag fick det allt svårare att sköta mina arbetsuppgifter, och till slut blev jag sjukskriven pga depression. Men depression var inte det jag led av, utan utmattning. Den läkare som träffade mig under ett enda tillfälle gjorde en bristfällig bedömning och jag fick antidepressiv medicin utskrivet. På den tiden visste jag ingenting om utmattning, så jag gjorde vad läkaren sa. Jag åt mina piller, men valde att sluta med dem något år senare då jag inte märkte någon skillnad. Inte så konstigt, för utmattning och depression är inte samma sak.

När jag kom tillbaka i arbete efter två månaders sjukskrivning dröjde det inte länge förrän jag blev uppsagd. Högst förståeligt. Jag skötte inte mitt jobb och jag mådde uruselt på den arbetsplatsen. Istället började jag fotografera bostäder, och det var riktigt riktigt roligt den första sommaren. Det ÄR fortfarande roligt och varierande. Men eftersom jag fortfarande bär på en utmattning så har det varit kämpigt för mig.

Corona och påverkan på kroppens energifabriker – mitokondrierna

2020 kom Corona och jag drog på mig viruset hela två gånger. Virus påverkar mitokondrierna i våra kroppar. De finns i alla våra celler förutom röda blodkroppar. Det är mitokondrierna som skapar energi från den mat vi äter. Man har börjat förstå att många sjukdomar hänger ihop med dysfunktion i mitokondrierna. Bland annat Alzheimers sjukdom men kanske också post-covid som innebär en stor trötthet som inte går att vila bort.

Mitokondrier

Inflammation

År 2021 inträffade en väldigt jobbig sak inom familjen, och jag tippade över kanten. Min stress var nu total och tillsammans med kroppslig stress pga allt socker, vetemjöl och mejerier jag åt för att dämpa stressen så fick jag också låggradig inflammation i kroppen. Men det visste jag inte då. Inflammationen yttrade sig så att jag blev svullen i kroppen, hade ett hjärta som slog hårt i mitt bröst hela tiden oavsett vad jag gjorde och ett ständigt susande ljud inombords. Det kändes verkligen som att min kropp kämpade och gick på högvarv.

Näringsterapi – kroppens förmåga till naturlig läkning

I våras kontaktade jag en näringsterapeut efter ett tips från en lärare på min PT-utbildning. Hon sade direkt åt mig att utesluta all vete och alla mejerier. Dag två utan vete och mejerier tystnade bruset som jag haft i min kropp i över ett halvår. DAG TVÅ! Till och med näringsterapeuten blev lite chockad då det brukar ta åtminstone en vecka. Tystnaden gav mig en stor lättnad, och till och med min närmaste klasskamrat kände direkt hur mycket lugnare jag hade blivit.

Men ännu är jag inte läkt. Fortfarande bär jag på stress. Jag bär på en sköldkörtel som inte fungerar som den ska och enligt den hårmineralanalys jag gjort hos näringsterapeuten så har jag indikation på ”utmattade” binjurar. Jag skriver inom citationstecken eftersom binjureutmattning inte egentligen är rätt beskrivning men i brist på ett bättre ord så.. Det är inte binjurarna i sig som är utmattade, utan hjärnans signal till dem som stannat av. Det är binjurarna som utsöndrar bland annat stresshormonen kortisol och adrenalin. Båda dessa hormon har sannolikt varit höga hos mig under en lång tid.

Går man till den traditionella vården så behandlar man sköldkörteln med medicin. Men eftersom jag tror på naturlig läkning och att detta inte är en sjukdom utan ett symptom på något annat, så har jag valt en annan väg. Problem med sköldkörteln handlar antagligen om obalanser i hormonsystemet och mellan olika mineraler i kroppen. Mineraler som kroppen inte fått i sig via kosten. Därför är det så viktigt att inte äta ultraprocessad mat eller en massa socker. Den typen av mat innehåller mindre eller ingen näring alls.

Sköldkörteln

Skräpmat gör dig tjock, sjuk och olycklig

Det gör mig ledsen att samhället i stort bara verkar tro att vi ska undvika onyttig skräpmat för att inte bli tjocka. Det värsta med den typen av mat är inte bara övervikt enligt mitt sätt att se på det. Visste ni att socker gör dig insulinresistent men att det också hämmar upptaget av mineraler och vitaminer? Det är förkastligt för det banar väg för så mycket andra sjukdomar som depression och demens.

Fröoljor som solrosolja och rapsolja innehåller stora mängder av fettsyran Omega-6 som i för stor mängd i förhållande till Omega-3 är inflammationsframkallande och gör våra cellmembran styva och ogenomsläppliga. Det gör att den näring som ska in i cellerna inte kommer fram. Vi ska helst ligga på en Omega-3/Omega-6 ratio på 1:1-1:3. Men eftersom dessa oljor finns i så mycket färdigmat (gissa vad pommes frites friteras i?) så ligger vår ratio på kanske 1:16 i värsta fall.

Problemet är att detta inte är ett akut problem för individen. Det är ett långsiktigt problem. Och ingen vill ta i det. Det kan ta många år innan näringsbrister framträder. Men även nu har man kunnat se symptom på näringsbrist hos barn. Sjukdomar som skörbjugg och engelska sjukan har börjat dyka upp hos barn i Storbritannien. Samtidigt ökar också fetma, tandproblem och diabetes typ II. Näringsfattig mat skapar övervikt och näringsbrist samtidigt.

Även stress hämmar näringsupptaget. Så är man långvarigt stressad, äter socker och annat skräp så kommer näringsbrist som ett brev på posten. Och det är det här som hänt mig. För att jag haft det kämpigt och inte vetat bättre.

Omega-6 rika oljor som gör dig sjuk

Vägen framåt

Nu får jag hjälp med att balansera upp mina mineraler genom en bättre kost och kostillskott där kosten inte räcker till. Jag jobbar också på min stress genom att sätta gränser, minska på jobbandet och utföra lugna aktiviteter som promenader, yinyoga och simma. Det har tagit tid för mig att börja förstå mekanismerna bakom mina hälsobesvär. Allting har en orsak. Och det är inte bristen på medicin som gör oss sjuka.

Det kommer ta tid att läka. Jag älskar kakor, men jag älskar mig själv mer.


Läs mer..

Om du är nyfiken på att lära dig mer om stress, binjurarna och sköldkörteln så länkar jag till några artiklar och podcast-avsnitt som jag tycker är värda att kika på nedan:

Artikel:
Binjureutmattning – om stressens följdsjukdomar. Del 1: Symtom och stressorer

Artikel:
Binjureutmattning – stressens följdsjukdom. Del 3: Vad är binjureutmattning och varför kan långvarig stress vara farlig?

Podcastavsnitt 4 Health med Anna Sparre:
Sköldkörteln eller mitokondrierna – vad beror din energi, utmattning och dina symtom på (sköldkörteln & mineraler 1)

Podcastavsnitt Health med Anna Sparre:
Vitalitet – mitokondrier, utmattning, toxiner och fytonäringsämnen

Podcastavsnitt 4 Health med Anna Sparre:
Mineralerna för din sköldkörtel och energi (sköldkörteln & mineraler 2)

Artikel:
Copper: The Ultimate Mitochondrial Nutrient

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anna-Clara 29 september, 2023 at 11:10

  Intressant läsning! Märker själv hur mycket bättre jag mår när jag äter bra mat med mycket färska råvaror. Älskar också kakor och det kommer alltid vara jobbigt men som du säger, jag älskar mig själv mer!

  • Reply dessi 24 oktober, 2023 at 23:25

   Underbart att du känner skillnad! Heja dig! :)

 • Reply Katja 13 oktober, 2023 at 11:39

  Tack för ett intressant inlägg! Jag är nog fortfarande dessvärre där att jag älskar kakor mer än mig själv :'( Det hjälper nog inte att jag är extremt obrydd när det kommer till vikt & sånt, hade jag jagat ett visst utseende hade det kanske varit lättare att avstå? Men jag bryr mig så innerligt lite. Impulskontrollen pendlar också mellan mycket hög och obefintlig. Men men, en dag så…

  • Reply dessi 24 oktober, 2023 at 23:24

   Åh! Jag har känt likadant i alla år. Har accepterat mig själv med mina 20 kg för mycket, och då gör det ingenting att jag käkar sötsaker. Men så märkte jag hur kasst jag mådde på socker och mjöl och nu vill jag liksom inte tillbaka. Jag tror man måste hitta sitt ”nu räcker det”. Lycka till Katja! Kul att du tittade in och skrev några rader <3

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.