Forskning & Rön

Kroppsspråket formar vem du är

Jag har visat den här föreläsningen för typ alla jag känner.

Mår vi dåligt och är osäkra gör vi oss små för att skydda oss själva. Är vi självsäkra öppnar vi upp oss och tar mer plats rent kroppsligt. Studier har visat att om vi står i en självsäker kroppsställning (ex. bredbent med händerna i sidorna) i så lite som två minuter ökar testosteronet i våra kroppar samtidigt som stresshormonet kortisol sänks. Segergesten efter att ha vunnit en sprint är inprogrammerat och sker automatiskt. Vi sträcker upp händerna i luften även om vi inte har sett någon annan göra så tidigare.

Gör vi däremot tvärtom så sjunker testosteronet och kortisolhalten ökar. Och jag kan bara dra paralleller till när man tränar. Schysst stolt hållning, pressa och ta i som satan. Testosteronet sprutar, stresshormoner sjunker.

Det går alltså att påverka oss själva genom vår egen kroppshållning.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sabine-Välbefinnaren 24 november, 2012 at 12:29

    Super intressant. Personligen har jag, nog, inte tänk på detta tidigare. Eller möjligtvis på en super blyg tjej jag känner som har lågt testosteron och högt kortisol. Jag tror jag är en blandning av båda, men jag ska verkligen tänka på vilken hållning jag har…och sprida TED-talket vidare. =) Trevlig lördag. /Sabine

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.