Cykel

Kyrkgirot 2024

Kyrkgirot går av stapeln i början av sommaren här i Linköping. Syftet är att ta sig runt på cykel för att besöka olika kyrkor i och strax utanför Linköping, samla stämplar i ett stämpelkort och delta i lotteri om att vinna en cykel. På varje station finns också förfriskningar och fika.

Detta är tredje gången jag och Fredrik deltar, och mamma hakade på! Min mamma har alltid tagit sig fram med cykel så jag antar att jag har cykelkärleken i blodet. Fredrik och jag cyklade bort till Ryd och mötte mamma, och vi cyklade gemensamt bort till kyrkan i Ryd; Mikaelkyrkan. Här gick jag på skolavslutningar som barn, och här fick vi vårt stämpelkort och vår första stämpel.

Skäggetorp ligger inte långt från Ryd och vi swischade nedför Glyttingebacken (den värsta backe man visste att cykla uppför som barn). Kyrkan i Skäggetorp är en ganska cool byggnad i mörkt tegel.

Från Skäggetorp tar man sig sedan in mot city med fördel via Åbylund och den vackra Hunnebergsgatan. Här ligger stora biblioteket och strax bakom Linköpings Domkyrka. Kyrktornet restaureras just nu och beräknas vara klart 2025.

Sankt Larskyrkan ligger bara ett stenkast bort och invigdes på 1100-talet. Här hade man skojat till det genom att bjuda in till cykling IN i kyrkan, vilket vi såklart nappade på! Aldrig förr har jag cyklat inne i en kyrka, kul!

När vi samlat vår stämpel här cyklade vi över Stångån genom villakvarteren i Tannefors bort till Tannefors kyrka – dagens andra kyrka byggd i tegel. Mamma och jag uppskattade det frilagda teglet på insidan och den avskalade känslan. Lite längre bort i området ligger Café Tannefors slussar, och här tog vi en paus för lite fika och förfriskningar. Alldeles för varmt för att sitta ute egentligen men med ett parasoll som gav oss skugga gick det ändå an.

Kyrkorna i Johannelund, Ekholmen och Berga avverkades sedan i ett raskt tempo (med ett litet stopp i skateparken i Ekholmen där jag fick leka av mig lite). Mellan Johannelund och Ekholmen kan man passa på att cykla genom kolonilottsområdena Emmalund och Ådala. Dessa ligger tätt inpå varandra och cykel-och promenadstråket ligger vackert längs med Stångån.

Mikaelkyrkan i Ryd

Skäggetorp kyrka

Det var inte igår man såg en tandemcykel

Hunnebergsgatan med Domkyrkotornet i bakgrunden

Sankt Lars kyrka

Tannefors kyrka ligger vackert belägen uppe på en grön kulle

Mamma kämpade på fint under totalt 25 km

Inne i Tannefors kyrka

Tannefors slussar

Att promenera runt ån och fika här gör vi ofta

Kinda Kanal vid cafét

Sankta Maria kyrka i Johannelund

Vi for genom kolonilottsområdena Emmalund och Ådala

Här har jag fotograferat många lotter genom åren som bostadsfotograf

Så fint med vattnet till vänster

Pionerna börjar blomma nu!

Mamma och Fredrik steker i värmen

En liten bit våtmark i Jakobsdal. Här såg vi fyra knip-ungar, så söta!

Sankt Hans kyrka i Ekholmen

Sista destinationen för årets Kyrkgiro – Berga kyrka

Totalt åtta av 14 kyrkor besökte vi detta år. Jag tror jag besökt tio som mest första året men då deltog ytterligare en central kyrka som inte var med i år. Övriga kyrkor (förutom Vidingsjö) ligger sedan ute på vischan, och i denna värme kände vi oss nöjda med att koncentrera oss på de som ligger centralt.

Jag är så glad att det inte regnade som det gjorde sist, även om det känns som att Linköping hade något slags värmerekord idag. När jag kom hem tog jag en iskall dusch, drack arton glas vatten och fyllde på med havssalt.

Nu hoppas vi att någon av oss vinner cykeln!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.