Fasta

Olika former av periodisk fasta

Jag skrev ju mitt inlägg om olika typer av fasta i mitt inlägg här, och insåg att just periodisk fasta kan vara så mycket mer än 16:8. Så här nedan beskriver jag fler typer av periodisk fasta, iallafall de jag har testat eller stött på.

16:8

Den här fastan är förmodligen den vanligaste typen av periodisk fasta. Den är inte så ”radikal” som de övriga och är lättast att börja med. Du fastar under 16 timmar av dygnet (där sömnen kan ingå) och äter under ett 8 timmars ätfönster. I praktiken kan det här innebära att man i stort sett skippar frukosten och äter sitt första mål vid lunch och avslutar ätandet 8 timmar senare.

Warrior Diet

Warrior Diet innebär att man fastar under 20 timmar av dygnet och har ett 4 timmars ätfönster. Fungerar bra för de som gillar att äta få men större mål, som exempelvis jag själv. Faste-fördelarna blir fler, i och med längre fasta, än 16:8 men kan vara svårare för en del att genomföra.

OMAD

Den kanske enklaste modellen att förstå, kanske inte lika lätt att genomföra. Men genom att börja med t ex 16:8 och sedan fasa över till Warrior Diet så skulle förmodligen de flesta ändå palla med OMAD. Det är en vanesak och kom ihåg: allt är svårt innan det blir lätt. Vi tar det igen.

Allt är svårt innan det blir lätt!

OMAD står för One Meal A Day och är en typ av fasta jag själv gör ofta. Flera gånger i veckan. Det går ut på att man äter en enda måltid på dygnet. Jag som föredrar att äta få men stora måltider älskar denna typ av fasta. Speciellt när jag är iväg och fotar på dagarna och inte ens känner att jag är hungrig, och att sedan på kvällen få sätta i sig en riktig festmåltid.

För mig är det oftast enklare och mer praktiskt att äta OMAD än att pytsa ut säg 1300 kcal under flera måltider under dagen. Det blir färre måltider att dokumentera i sin kaloriräknar-app vilket besparar tid och energi, och trots att jag i slutändan får i mig lika mycket energi som att äta fler gånger om dagen så är jag tjugo gånger mer nöjd med en stor måltid än flera mindre.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.