Fasta

Varför fasta?

Olika personer fastar av olika anledningar. Är du muslim fastar du i och med högtiden Ramadan. Vissa fastar för dess läkande egenskaper, för att de vill bli av med sitt sötsug, sin onormalt stora hunger, öka sin självdisciplin eller gå ner i vikt.

Kroppen får tid för återhämtning
I det moderna samhället så är normen att äta minst tre gånger per dag. Frukost är det viktigaste målet tydligen. Men jag tycker att det är det sämsta målet. Matsmältningsapparaten får sällan vila, och genom att vi äter under nästan hela vår vakna tid så hinner kroppen inte vila och reparera sig. Det som händer när man fastar är att kroppen lagar immunceller istället för att skapa nya. Det bidrar till att kroppen läker pågående skador, inflammationer osv.

Om kroppen aldrig får chansen att raparera sina celler så kommer man till slut att bli sjuk. Vare sig det handlar om mag- och tarmproblem, eksem, hjärt- och kärlsjukdom eller cancer.

Att äta tre gånger om dagen är en social konstruktion.

Människan har under sin utveckling aldrig haft konstant tillgång till mat, hur mycket vi vill och när vi vill. Det förändringen kom för kanske 50-60 år sedan. Människan som art är 2 miljoner år gammal. You do the math.

Jag fastar för att jag tycker det är intressant att se hur kroppen reagerar på olika sätt att äta på. Jag har varit intresserad av vad jag ätit i många år, och hur kroppen reagerar på olika livsmedel. Nu för tiden har jag ett hum om vad min kropp reagerar på. Till exempel så blir den inte jätteglad av mejeriprodukter, så jag äter inte yoghurt, fil eller kvarg. Jag dricker inte mjölk. Däremot äter jag ost och smör.

Det är enkelt
Att fasta har också blivit en livsstil för mig då det är by far den enklaste kosthållningen jag haft nånsin. Jag känner mig inte ett dugg begränsad (snarare berikad) som många kanske tror. Och att fasta kan alla lyckas med! Om du är vegetarian kan du fasta, om du inte äter kolhydrater kan du fasta, om du bara äter frukt kan du fasta, om du inte gillar att laga mat kan du fasta.

Det är också otroligt behändigt att inte behöva äta hela tiden. När jag var på Antikmässan för några helger sedan åt jag ingenting förrän jag kom hem. Sparade pengar och tid genom att slippa behöva leta efter ett vettigt alternativ :)

Jag tycker om att äta stora mål mat. Jag gillar att bli ordentligt mätt och jag har ingen lust att äta fem gånger om dagen. Jag vill göra annat med min tid. En sak som är bra med fasta är att jag numera kan träna på tom mage även in på seneftermiddagen. Har alltid kunnat träna på morgonen eller mitt på dagen om jag äter en rejäl middag kvällen innan. Men nu kan det till och med gå ett par dagar utan mat och jag kan styrketräna med i princip bibehållen styrka och energi som om jag hade ätit innan. Det är enormt häftigt!

Viktnedgång
En annan anledning till att jag fastar är att jag vill gå ner i vikt, men även bibehålla min målvikt och inte gå upp allt igen. Det kan jag ju inte lova mig själv att det inte sker. Men genom att det är en livsstilsförändring jag gjort och jag inte ”bantar” på vanligt sätt så minskar den risken.

Vidare kan jag äta i princip det jag är sugen på när jag väl äter. Behöver inte lägga energi på att välja supernyttiga alternativ när jag äter ute, eller äta fettsnål mat som inte mättar. Jag älskar fikabröd och vill inte leva mitt liv utan det.

Det är lättare att inte äta något onyttigt på t ex 24 timmar än att inte äta något onyttigt på flera veckor (som ändå de flesta bantningsdieter går ut på). Att fasta innebär inga förbud vilket jag anser att många andra dieter har. Och jag räknar inga kalorier. Det är en av de bästa sakerna med att fasta som viktminskningsmetod. Jag blir knäpp av att räkna kalorier. Det tar tid och det känns nästan lite stört hur man sitter där med sin mobil och knappar in varenda liten grej man ätit. Och kaloriräkning tar ingen hänsyn till hur hunger kan variera från dag till dag.

Nu för tiden är inte det ens jobbigt att fasta omkring 24 timmar, jag hinner knappt bli hungrig förrän timmen innan det är dags att äta ändå. Men när jag testade att fasta 24 timmar för första gången för kanske 2-3 år sedan så var det helt omöjligt. Jag blev så djävulskt hungrig och grinig!

Jag gillar att äta OMAD (One Meal A Day) och det har fungerat tillfredsställande. Jag har styrketränat innan jag ätit och haft bra med energi och ingen hunger. Men jag anpassar min fasta beroende på dagsform. Är jag t ex VRÅLhungrig och låg på energi nån dag så skippar jag att fasta den dagen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like