Mountainbike

Östgötaleden till Bjärka-Säby

Vi hade planerat och längtat efter att köra Östgötaleden till Bjärka-Säby slott. Det skulle innebära en utflykt på ca 40 km. Jag hade ingen aning om hur leden dit såg ut mer än att jag läst om några som tagit sina cyklar dit och fikat på slottscafét. Med väl fyllda kolhydratsdepåer gav vi oss iväg någon timme efter att vi vaknat (det blev visst lite sent igår). Vi snurrade runt lite i eklandskapet innan vi hittade rätt.

Östgötaleden är sammanlagt 140 mil lång och är utmärkt med orange färg och är lätt att känna igen när man väl hittar rätt. Det skulle vara ungefär 20 km till Bjärka-Säby.

Vi kom först till Vidingsjö där vi cyklade igenom skogen. Det var ganska tekniska stigar och vi fick leda cyklarna på en 1 km lång spång mitt i ingenstans. Jag överdriver inte om jag säger att jag hade en miljon flugor surrandes omkring mig. Här såg jag också en mård-unge komma skuttandes bakom mig. Den hoppade upp i ett träd och fräste åt mig när jag skulle fotografera. Ingen idé att störa den ifall mamma-mård kommer, så jag fortsatte raskt igen.

Efter många om och men (leriga gropar, en knölig kohage som aldrig ville ta slut och nedhuggna träd som låg mitt över stigen) kom vi fram till kaffestugan vid Kinda Kanal. Där var det väldigt fint så vi fikade en sväng innan vi fortsatte.

Sen cyklade vi längs med kanalen och där var en av de värsta bitarna. Det hade börjat regna och det var hala stenar och rötter. För att inte tala om brännässlorna som svedde mina bara smalben. Aj! Mitt uppe i ett skrik såg vi fyra hjortar sticka upp sina huvuden och sprang iväg en liten bit till vänster om oss. Tyvärr fick jag ingen jättebra bild men det var häftigt att se.

Vi var så glada när vi såg Bjärka-Säby slotts gula torn uppdaga sig mellan träden efter TRE timmar. Att köra bil hit hade säkert inte tagit mer än 20-30 minuter, men hey, det var lätt värt det! Vi tog en välbehövlig fika och vilade benen en sväng.

Rundan slutade på 47,1 km på 03h57min.

Sammanfattningsvis kan vi säga att Östgötaleden är ett utmärkt sätt att förflytta sig på – till fots. Det är i första hand en vandringsled. Det var mycket cykelovänliga hinder i vägen vilket gjorde att vi fick leda cyklarna mycket. Men! Det var tydligt uppmärkt och vi cyklade aldrig fel. Höjdpunkterna under dagens pass var mården, hjortarna och att cykla längs med Kinda kanal. Fantastiskt vackert :-)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Marta 24 juni, 2012 at 08:00

  Vilken häftig cykelfärd! Även om det var tufft så måste det varit roligare än cykelvägen. Och fika efter sådana strapatser är ju ljuvligt gott. Hur tog ni er hem då?

  • Reply dessi 24 juni, 2012 at 10:54

   Det var det! Vi cyklade bilvägen hem, betydligt snabbare men tråkigare :)

 • Reply Peter 24 juni, 2012 at 10:59

  Nästa steg är att cykla även på spångarna. Det känns lite otäckt till en början men man vänjer sig fort.

 • Reply Fredrik 24 juni, 2012 at 20:11

  Problemet med spångarna var att glipan i mitten var så pass bred att däcket gick ner där. Sen var stolparna på sidan ibland så nära spången att de gick i tramporna. Annars är cykling på spång trevlig när de är lite mer cykelanpassade.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.