Livet

”The top five regrets of the dying”

Att ha jobbat för mycket, att ha låtit sig styras av andra och att inte ha tillåtit sig att vara lycklig. Det är några av de saker döende människor ångrar mest, enligt den nya boken ”The top five regrets of the dying”.

I sitt arbete som sjuksköterska inom den palliativa vården har den australiensiska sjuksköterskan Bronnie Ware kommit i kontakt med många döende patienter. Genom sina samtal med dem märkte hon efter ett par år att det fanns ett gemensamt tema när det gällde vad folk ångrade med sina liv.

Hon började föra anteckningar och gav nyligen ut boken ”The top five regrets of the dying” som beskriver de tankar och funderingar många människor har innan de dör. Det vanligaste människor ångrar med sitt liv är enligt Bronnie Ware att de inte vågade leva sitt liv som de ville, utan levde efter andra människors förväntningar. Näst högst på listan, och främst när det gällde män, var att man önskade att man inte jobbat så mycket och så hårt.

1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv som var sant för mig själv, inte ett liv som andra förväntade att jag skulle göra.
När du inser att ditt liv är nästan över och ser tillbaka, är det lätt att se hur många drömmar du har valt bort.

2. Jag önskar att jag inte hade arbetat så hårt.
Detta var något som varje manlig patient tog upp. Även kvinnorna nämnde detta men eftersom de flesta kvinnor tillhörde den äldre generation var de oftast inte familjeförsörjare. Varje man, som Bronnie vårdade, ångrade att de hade låtit arbetet ta så stor plats i deras liv. På bekostnad av kvalitetstid med sina barn och fru.

3. Jag önskar att jag hade vågat att uttrycka mina känslor mer.
Många människor hade trängt undan sina känslor för att fortsätta vara sams med andra. Istället för att visa vem de var, utnyttja sin fulla kapacitet och bli den person som de verkligen hade kunnat bli, levde de ett medelmåttigt liv. Med bitterhet och sjukdom som följd.

4. Jag önskar att jag hade haft bättre kontakt med mina nära och kära.
Först på dödsbädden insåg de hur mycket de uppskattade och saknade sina vänner. Och då fanns det inte alltid möjlighet att kontakta dem. Många hade varit så upptagna med sina egna liv att kontakten med vännerna hade runnit ut i sanden. Det var många som ångrade att de inte hade gett vänskapen den tid och ansträngning som den förtjänade. Alla saknar sina vänner vid dödsbädden.

5. Jag önskar att jag hade tillåtit mig själv att vara lyckligare.
Många förstod inte förrän på dödsbädden att lycka är ett val. Istället hade de stannat kvar i gamla hjulspår. Rädslan för att förändra sitt liv gjorde att de låtsades inför både sig själv och andra att de var nöjda med sitt liv. Men djupt inom sig längtade de efter mer skratt och tokigheter i livet.

Hälsa är minsann så mycket mer än träning och kost. Det handlar om att vårda sig själv och leva det liv man vill leva. Just att inte jobba så mycket och så hårt är någonting jag tänker mycket på. Karriär blir allt mindre viktigt och jag känner att jag vill ha ett jobb där jag kan styra själv när jag vill jobba så att jag kan spendera mer tid åt andra saker i livet som att vara ute i naturen och umgås med vänner.

Jag misstänker också att vissa av de här punkterna kommer bytas ut mot andra när vår generation blir gamla. Kanske en punkt kommer bli ”Jag önskar att jag prioriterade mina barn istället för min iPhone”.

hassan

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.