Livet

Tips: snyggare & mer lättläst blogg

Har ganska länge funderat på ett bloggtema som rör bloggdesign och hur man får en snygg blogg som är rolig och lätt att läsa. Så, här kommer mina bästa tips!

HEADERN ÄR HUVUDSAKEN
Bilden i sidhuvudet (”header” på engelska och kodspråk) är det som ger det första intrycket för en förstagångsbesökare. Ta en snygg bild, gör ett personligt kollage och lek gärna i ett bildredigeringsprogram för att få fram just vad som symboliserar dig som person.

FÄRGER
Genom att välja två eller tre färger som kompletterar varandra på ett snyggt sätt höjs helheltsintrycket på din blogg. För många färger, eller färger som inte passar ihop ger ett stökigt intryck. Är du osäker på vilka komplementfärger en viss grön färg har, kolla det här färghjulet som visar de vanligaste färgerna och vilka som komplementerar dem. Vald färg paras ihop med färgen som finns på motsatt sida i färghjulet.

colour_wheel

ANVÄND ETT KORREKT SKRIFTSPRÅK
Kräver ingen närmare förklaring. Särstavningar och stavfel går fetbort. Idag har många bloggverktyg inbyggd stavningskontroll, använd den. Lär dig skillnaden mellan ”de” och ”dem”, eller använd ”dom” rakt igenom.

VÄLJ TYPSNITT MED OMSORG
Jepp! Valet av typsnitt är ett av det viktigaste för att en läsare ska kunna ta till sig vad som står i bloggen. Som regel bör man inte använda mer än två, max tre olika typsnitt på sin blogg.

Välj lättlästa typsnitt och sväva inte ut för mycket genom att använda ett typsnitt som ”ser kul ut”. Sådana typsnitt är oftast svårlästa. Vanliga typsnitt att använda i bloggtexten/brödtexten är Open Sans (som är det jag använder), Calibri, Arial, Trebuchet MS.

Till bloggrubrikerna kan man gå lite mer ”banans” men tänk fortfarande på att det ska vara lättläst. Är du osäker om din blogg är lättläst, fråga farmor eller någon lite äldre i din närhet om han/hon kan läsa vad som står på din blogg. Kan en äldre person med lätthet läsa vad som står är det stor sannolikhet att väldigt många andra också kan det.

TÄNK PÅ TEXTSTORLEKEN
För liten bloggtext gör bloggen svårläst, men för stor text kan faktiskt också göra det svårt att läsa vad som står.

FINA BILDER
Bilder är, förutom att ha något vettigt att komma med, förmodligen det viktigaste elementet i en blogg. Fina bilder drar till sig besökare och läsaren får någonting fint att vila ögonen på. Ingen föds till en mästerfotograf, men övning ger färdighet. Ta helst bilderna själv, du äger förmodligen en mobiltelefon och alla mobiltelefoner har idag en inbyggd kamera.

Det är ingen nackdel att lära sig hur man redigerar bilderna man tagit. Nedan har jag gjort ett exempel. Bilden till vänster är direkt ur kameran, den råkade bli underexponerad (för mörk), men med hjälp av lite magi i Photoshop blev bilden lika fin som i verkligheten. Bara genom att ljusa upp och öka kontrasterna i en bild gör stor skillnad.

Bildexempel

Låt gärna bilderna ha samma bredd som hela blogginlägget. Det gör att ögat slipper ”hoppa” mellan text och bild.

Om du har möjlighet att lägga upp bilderna utan att det bloggverktyg du har komprimerar bilderna, välj gärna det alternativet. Vissa bloggverktyg komprimerar bilderna (försämrar kvalitén) för att spara plats på sin webbserver. Komprimering kan göra bilderna suddiga eller pixliga.

TÄNK PÅ KONTRASTERNA
Det är säkert jättefint att ha jätteljusa bilder och en (ofta) liten ljus text, men utseendet bör inte gå före läsbarheten. Finns det inga kontraster har ögat svårt att veta vart det ska fästa sig. Välj därför en mörkgrå eller svart bloggtext, lägg färgen på bloggrubrikerna!

MARGINALER, TÄNK LUFTIGT!
En luftig layout är tilltalande. Tänk på avståndet mellan blogginläggen men även sådant som radavstånd i text kan spela stor roll. Ser raderna för ihoptryckta ut kan det vara svårt att läsa. Nedan ser ni några exempel på olika radavstånd, vilket tycker ni är mest lättläst?

radavstand

För långa rader kan också bidra till att bloggen blir svårläst. När man läser behöver man naturliga pauser i en text varför för långa rader kan bli jobbigt att plöja sig igenom.

SNYGGA LÄTTLÄSTA BLOGGAR:

Klicka på bilderna för att komma till respektive blogg.

trendotraning ase cfolkesson emmasviktiga katta

SIST MEN INTE MINST
Ha KUL när du bloggar, it shines through! :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Josefin 1 juni, 2013 at 14:06

  bra inlägg. Hålle rmed om mycket i det :) En sak som jag vill lägga till på din lista: När man länkar till saker ska länken öppnas i ny flik, så att man inte lämnar bloggen ;)

 • Reply Rund är också en form! 1 juni, 2013 at 16:37

  Många bra tips!
  Min blogg är absolut inte perfekt. Men det finns de som är värre. Men någon gång ska jag fixa till den lite ytterligare. :-)

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.