Tankar, Träning

TV3 Dokumentär om ”elit”tränande motionärer

Tittade på TV3 Dokumentär igår som handlade om ”motionärer som tränar mer än eliten”.

Ni kan se programmet på TV3 Play.

Tre tjejer var med; en gymtjej, en multisport-brud och så marathon-Mia som springer långt.

Vad jag uppfattade var det dock ingen av de här tjejerna som var med som tränade på elitnivå även om åtminstone en av dem haft en sjuklig relation till träning. Ta en elitlöpare till exempel, han/hon springer säkert 15-25 mil i veckan och tränar mot att ständigt persa, marathon-Mia springer i snitt 7.

För någon som inte tränar verkar 7 mil i veckan säkert sjukt, men för en inbiten löpare som sprungit i flera år är det inget märkvärdigt. Dessutom tyckte jag att Mia hade en sund inställning till sin träning, hon kändes avslappnad och beskrev sin träning som något väldigt positivt.

Programledaren fick följa med en av tjejerna på ett pass Nordic Military Training och det var ett himla gnäll på henne. TV3 vinklade den träningen till något negativt istället för positivt. De hade ju kunnat visa att det var en allsidig träningsform med stor gruppgemenskap, istället var det en träning för ”dårar” ungefär. Att ha med en otränad programledare som ska testa på en tuff träningsform kommer ju inte att skutta av glädje precis, så det blir ganska missvisande.

Dock kan jag kanske tycka att det är tråkigt att multisport-brudens värsta mardröm vore om hon inte kunde träna mer. När någonting blir så viktigt känns det inte balanserat.

Enligt mig var det en dokumentär som skildrade tre personers olika relationer till träning. En dokumentär som egentligen kanske inte sade så mycket mer än att det finns folk som tränar mycket och folk som tränar lite, och det är oftast de som inte tränar alls som tycker att de som tränar mycket är extrema. Experterna menade att det är bra att vara vältränad men att träna för mycket är skadligt. Vad som är ”för mycket” är dock upp till var och en att avgöra.

Såg du dokumentären? Vad tyckte du?

Tv3 Play

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Emma B. 11 juni, 2013 at 23:01

  Jag såg dokumentären och tycker precis som du. Att det var väldigt negativt vinklat. Det var mest fokus på ortorexi från gymbruden som togs med ”ofrivilligt” till de andra två tjejerna vilket var synd tycker jag. Jag tycker det målades som att de 2 hade ortorexi och den tredje var friskförklarad. typ. Det är svårt de där. men klart man får tankeställare. Dock skulle jag aldrig göra som gymbruden och fortsätta ett träningspass om jag kände att något gick sönder, ännu mindre köra ett till pass direkt efter! Det är ju vansinne iaf.

 • Reply Josefin 11 juni, 2013 at 23:14

  har inte sett den än, låter den ligga och mogna lite på TV3 play tills jag har tid ork och lust. Men misstänker att jag kommer bli smått irriterad :P

 • Reply sofia 11 juni, 2013 at 23:29

  blir så irriterad på det där kravet att man måste vara hälsosam – att min träning måste vara ”normal”, att den inte får gå över några osunda gränser. det är väl ingen annans problem än mitt.

 • Reply Rund är också en form! 12 juni, 2013 at 17:25

  Har tyvärr inte 3:an. Men håller med. Träning i sig är förvisso beroendeframkallande (tycker jag), men jag är nöjd med mina 2-3 mil löpning i veckan + övrigt träning.

  Att man blir ledsen om man inte kan träna är en sak. Om man får ÅNGEST över att inte kunna träna, då är det något som är fel.

  Härlig cykeltur du hade häromdagen! Lovely! ♥
  Kram M

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.