Adrenalin, Beroende, Sockerberoende, Tankar

Vem är du i dopaminträsket?

En kollega uppmärksammade mig om en intressant reflektion. Jag har gjort en del ”radikala” (allt är relativt) förändringar sedan jag började arbeta här. Let’s face it, en inkomst gör saker möjliga!

Jag är nog lite av en thriller-seeker, jag gillar förändringar och hatar rutiner. Jag äter inte ens på bestämda tider och jag tränar knappast regelbundet fast jag skulle vilja. Jag försöker ta för mig av livet och vill jag göra någonting så gör jag det. Detsamma gäller tvärtom, vill jag inte gära någonting så gör jag inte det. Vill jag färga håret så gör jag det (gärna igår) och vill jag tatuera mig så gör jag det. Life’s too short! Det behöver inte betyda att jag mår psykiskt dåligt på något sätt, vilket en del kanske kan få för sig. Jag har bara lätt för att bli uttråkad och behöver mycket stimulans.

Jag har skrivit om det här förut, men kan inte nog pusha för det! Anna hallén har skrivit tre inlägg om sockerberoende och dopaminberoende. Alla delar finns länkade här nedan. Det är speciellt del 2 som jag tycker är särskilt intressant. Det handlar om olika persontyper som behöver olika mycket stimulans (dopamin etc.).

Mycket läsvärt!

Sockerberoende?
Sockerberoende del 2
Sockerberoende del 3

När du nu har läst detta, fundera på vilken nivå du har och dela gärna med dig! :-)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply SuperSHEro 16 mars, 2012 at 08:46

  Får läsa det där på lunchen! Lät intressant. Speciellt då jag som har adhd redan har lägre nivåer dopamin och ständigt är på jakt efter mer! :) men återkommer med en utförligare analys senare.

 • Reply Sandra B 16 mars, 2012 at 16:07

  Intressant! Jag känner klart igen mig i serotoningänget, då jag ganska lätt får ångest och upptill det blir jag deprimerad. Tröstäter gärna, kolhydrater är allra godast då! I perioder då jag mår sämre vill jag äta massor av snabba kolhydrater, mest för att glömma omvärlden för en stund. Har därför ganska svårt att hålla mig till LCHF när jag mår dåligt :/ Så just nu går jag på en liberal variant och försöker hitta en nivå som passar mig utan att jag får allt för stort sug.
  Alkohol har jag i princip slutat med, då jag oftast mår psykiskt dåligt efter bara något glas, nu förstår jag lite varför!

 • Reply Magdalena 6 april, 2012 at 21:54

  Hej Dessi! Det var länge sedan jag var här hos dig. Ser att du kämpar med sockersuget. Vet inte om du är sockerberoende men sedan drygt 1 år vet jag säkert att ag är det. Jag har försökt att fixa på mitt sett men haft återfall eller inte kunnat prestera i träning pga för strikt LCHF diet. Sedan snart en månad har jag en skräddarsydd matplan och börjar känna lugnet och kan böra släppa fokus från maten. Och träningen går fint. Är du intresserad så släng en mail till dig så berättar jag mer. ha en fin påsk!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.