Beroende, Diet

Vi måste prata om aspartam

Detta debattomsusade sötningsmedel som finns i var och varannan sötad produkt. Visste ni att man kan få problem med svullen mage av aspartam? Det visste inte jag, förrän jag läste inne hos Jennie att hennes mage svullnar upp av det. Jag började googla och såg att flera har samma problem.

Jag dricker en hel del Pepsi max som är sötad med just aspartam och jag tycker alltid att jag är svullen på slutet av dagen fastän jag ätit bra LCHF-mat som normalt magen inte reagerar på. Jag har alltid tänkt att det måste bero på kolsyran, men det är förmodligen inte alls så. Så jag ska testa att köpa kolsyrat smaksatt vatten istället, eftersom det inte är sötat, och se hur magen känns i slutet av dagen.

Vet du hur du reagerar på sötningsmedel?

Min Pepsi max konsumtion i stora drag ;)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Marta 20 juli, 2012 at 10:26

  Svullen aspartammage hade jag ingen aning om. Får vara lite uppmärksam nästa gång jag dricker pepsi Max.

  • Reply dessi 20 juli, 2012 at 13:27

   I hear you!

 • Reply Elin 20 juli, 2012 at 11:04

  Min mage fungerar inte alls med sötningsmedel, den blir bråkig och gör väldigt ont. Så om jag mot förmodan dricker en läsk blir det med vanligt socker, annars får det vara. Sötningsmedel är nummer två på min lista av saker jag undviker och nummer ett är rött kött (rare/medium), så gott men aj vad ont det kan göra efteråt!

  • Reply dessi 20 juli, 2012 at 13:26

   Bra ändå att man är medveten om vad kroppen reagerar på :) Den här biten hade jag ju dock helt missat..

   • Reply Elin 20 juli, 2012 at 15:42

    Jo, fast det är en medvetenhet som tagit tid. Timmar av magont, undersökningar, prover och ovisshet. Men genom att pröva mig fram genom olika livsmedel har jag en relativt bra koll :) Inte perfekt koll, men ett ganska bra hum.
    Jag försöker äta så rent som möjligt, är det konstiga E-nummer och namn på saker jag inte vet vad det är stoppar jag det inte i mig. Hellre riktigt socker än sötningsmedel och lightprodukter. Sen slinker det ned lite dumma saker ibland, men sånt som händer, sköter jag det vardagliga går det bra :)

    En produkt man oftast inte tänker på är att det finns sötningsmedel i både halstabletter, läkerol och tugummi, dem kan ge lite samma symptom som läsk med sötningsmedel. Det är ingen slump att det står ”vid överdriven konsumtion kan produkten ha laxerande effekt” på sidan. (ett litet sidospår, men en viktig upptäckt för mig).

 • Reply Josefin 20 juli, 2012 at 12:30

  Intressant! Igår gick jag med svullenmage så att sambon började bli orolig att jag var i sjätte månaden. Och då hade jag ändå varken ätit vitlök eller socker som annars brukar få min mage att svullna. Dock hade jag druckit cola light. Har aldrig tänkt på att det kan vara det…

  • Reply dessi 20 juli, 2012 at 13:26

   Inte jag heller! Men det verkar troligt, kroppen måste ju reagera på sån konstgjord skit egentligen. Mera vatten! :)

 • Reply SuperSHEro 20 juli, 2012 at 13:59

  Jag blir illamående och får ont i huvudet av aspartam, känner mig liksom lite förgiftad… Håller mig borta ifrån det.

 • Reply Petri 4 september, 2012 at 19:03

  Supershero: Du blir förgiftad av sådana ämnen! Så mycket som möjligt av det du stoppar i dig, ska vara rent och utan tillsatser, helst ska det inte vara skapat av människan för vi vet inte vad vi håller på med.

 • Reply Bli fri från aspartam | 21 september, 2012 at 09:12

  […] jag häller i en skvätt laktosfri mjölk. Min mage mår så mycket bättre än tidigare.  Som jag tidigare skrivit är min mage kraftigt uppblåst på eftermiddagarna. Jag är inte gasig eller körig, men magen […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.