Löpning, Tävling

KM 1500 m: Det jobbigaste jag gjort

Jag älskar att tävla och att springa lopp. Jag springer nästan alla jag kommer över och nu på lördag vankas Midnattsloppet. Ett lopp jag springer för tredje året i rad.

Igår åkte jag, Fredrik och Akele-tränaren och löparen Jonas till Mjölby och Vifolkavallen. Det var fint väder. Solen sken och det var lagom varmt. 17-20 grader. Bättre springväder kunde man knappast få. Jag har ingen exakt koll på antalet anmälda men det blev tre stycken heat med ca 7-8 löpare i varje heat. Jonas sprang i första heatet och kom 2:a eller 3:a med sina 04:27 min. Det är ruskigt snabbt. Räknar man om det blir det 21 km/h. Han har bland annat sprungit Göteborgsvarvet på 1 h 15 min och placerat sig som 53:a av ca 20.000 löpare på Stockholm marathon i år. Det var hans marathondebut. Både jag och Fredrik känner oss ärade att ha honom som tränare :) Nu ska jag bara se till att få ordning på benhinnorna så jag kan vara med på träningarna också.

Fredrik startade i andra heatet och sprang stabilt hela vägen. Han plockade ett par placeringar på slutet och sprang in på 05:23 min. Han hade siktat på 05:30 min så det här var ett jättebra resultat. Fredrik har kommit en bra bit i sin löpning. När han började springa sprang han 10 km på tävling på 50-55 min. Idag springer han på 42 min.

Jag startade i det tredje och sista heatet. Innan hade jag uppskattat min tid till mellan 6 och 7 min. En tid jag borde klara av. Banan var en vanlig 400 m bana och vi skulle springa 3 och 3/4 varv. Vi startade därför en bit längre fram än mållinjen. Startskottet small och vi sprang iväg i ett högt tempo. Sneglade på klockan och såg 4:21 min/km. Det är väldigt snabbt för mig. Jag hängde med första varvet och kunde till och med få till ett litet leende när folk hejjade på mig. Men sen sinade krafterna och jag hamnade längre och längre bak. Till slut var vi så utspridda att nog ingen sprang i klunga. Jag blev plötsligt själv och hade ingen att ta rygg på. Min taktik om att ligga bakom den sista löparen och springa om denne på slutet gick alltså i stöpet. Det blev jobbigare och jobbigare och farten sänktes till över 5 min-tempo. Sista varvet var det allra jobbigaste och jag tänkte hur fruktansvärt mer tufft det här var än vad jag trodde.

Jag ”sprang” över mållinjen på 07:34 min vilket är 34 s sämre än väntat. På en så kort distans är 34 s mycket. 05:05 min/km blev snittempot och pulsen låg i snitt på 194 slag (90% av max) och toppade på 204 slag (95% av max). Jag har sprungit en mil i 93% av maxpuls i snitt och jag borde ha kunnat springa snabbare på den här mycket kortare distansen. Efter målgång slängde jag mig i gräset och kände smärtan i halsen. Jag visste ju att jag inte är så snabb, men att inte komma under 5-tempo var lite väl dåligt. Jag vet ju att jag kan.

Funderar på möjliga orsaker till resultatet och jag tror bristen på träning är en orsak. Jag har inte sprungit regelbundet på ett par månader och jag har ej heller varit med intervallträningarna med Akele som jag var i vintras och våras.

Men nu har jag ett PB på 1500 m att förbättra! Det kanske kommer ett KM på 1500 m inomhus senare i år. Jonas tipsade mig om en bra idrottsläkare som jag tänkte besöka så snart jag kan för att få ordning på benhinnebesvären. Jag vill verkligen satsa på löpningen och bli snabb vilket är svårt just nu då snabb löpning resulterar i smärtande benhinnor.

Nästa lopp är nu på lördag då vi springer Midnattsloppet i Stockholm.


Fredrik i svart


Strax efter målgång

Jag bjuder på springbilder även om jag än inte är helt bekväm med det. Jag tycker själv det är kul med ”in action”-bilder och hoppas det kan inspirera fler att göra detsamma :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jonas S 10 augusti, 2011 at 13:57

  Bra jobbat!
  Hoppas att du får ordning på benhinnorna snart och kan komma igång med träningen på riktigt.

  • Reply Dessi 11 augusti, 2011 at 09:49

   Tack Jonas! Det hoppas jag med. Jag ringer Familjeläkarna idag och ser om de har någon tid åt mig :)

 • Reply Sara 11 augusti, 2011 at 08:21

  Bra jobbat, kul att läsa din beskrivning av loppet.
  Lycka till på Midnattsloppet!

  • Reply Dessi 11 augusti, 2011 at 09:50

   Tack! :) Kul att höra. Känns dock lite trist att det inte blev den roliga upplevelse jag trodde det skulle bli. Men så är livet. Nästa lopp går nog bättre :)

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.