Livet

Prokrastineringens okrönte drottning

Förhalar du? Tycker du det är lite jobbigt att betala räkningarna i slutet av månaden? Skjuter du upp den där uppgiften din kollega ville ha hjälp med?

Såhär är det nog för de flesta, vi förhalar lite grann.

Prokrastinering (av latin procrastinare, av prefixet pro-, framåt, och crastinus, till morgondagen, av cras, i morgon])[1] eller uppskjutarbeteende innebär inom kognitiv beteendeterapi (KBT) vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av planerade handlingar, beslut och arbetsuppgifter, trots vetskap om att det kan leda till negativa konsekvenser. Man substituerar medvetet viktiga aktiviteter med alternativa aktiviteter som kanske också måste göras men som har lägre prioritet, eller som inte alls bidrar till att man uppnår sina mål, exempelvis dagdrömmande eller datorsurfande på arbets- eller studietid. Prokrastinering inträffar ofta när ett val måste göras mellan en större uppgift och en mindre uppgift, eller när en uppgift upplevs som obehaglig, tråkig eller koncentrationskrävande.[2] Vanliga problemområden är att fullfölja studier och författarskap, att hålla leveranstider i sitt arbete och att betala räkningar i tid.

/Wikipedia

Har du svårt för att ens ta dig upp på morgonen när klockan ringer?

Pallar du ens att öppna dina viktiga brev som trillar ned genom brevinkastet? Känner du dig kränkt när du får en påminnelse?

Orkar du ens åka till din bokföringssnubbe som bor 10 min bort för att lämna in papper till din bokföring EN GÅNG var tredje fucking månad?

Pallar du ens att gå igenom din mail efter viktiga inköpskvitton så att du kan dra av moms och slippa betala lite mindre till skatteverket?

Bemödar du dig med att knyta upp dina skor varje gång du tar av dig dom och slipper knöla ner fötterna igen nästa gång du ska gå ut?

Skjuter du till och med upp dina toabestyr?

Bascically ALLT jag gör förhalar jag, OM jag inte tycker nåt är superduperintressant eller skitkul (som att ut och cykla eller shoppa eller så). Det är lite av ett problem för mig, speciellt när jag är egenföretagare och hela baletten rullar runt tack vare mig. Såatteh…

Har du nåt du alltid skjuter upp?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Anna Jansson 9 november, 2014 at 21:07

    Åh jag är precis likadan. Jag visste inte att det fanns ett namn på det hela. Men jag öppnar inte posten, svarar ogärna i telefonen om jag inte vet vad det gäller osv.

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.