Livet

Årskrönika 2020

Corona till trots så tycker jag att jag haft ett rikt år. Jag började fotografera för HusFoto och det var ett av de bästa beslut jag tagit i min fotokarriär.

Jag kan nog säga att 2020 varit ett av mina bästa år i livet. Det känns konstigt att säga det då det borde varit en mycket mer begränsad tillvaro pga Corona. Men att 2020 varit ett så bra år har mycket med hur jag har mått att göra. De flesta tidigare år har jag känt mig utmattad under sommaren, med alla fotograferingar som ska göras har jag haft för lite tid till återhämtning. 2019 hade jag så mycket prestationsångest så det kändes som att jag skulle gå av.

I år har jag haft betydligt färre bröllopsfotograferingar, och inga bokprojekt. Det har varit en helt annan känsla den här sommaren, jag har upplevt mer frihet – både i tid och mentalt.

Cykellyckan har varit större än någonsin! Mycket tack vare Mera Leras tjejgrupp som vuxit sig större och större, och att klubben och kommunen satsar på att fixa med spåren och göra nya banor. Men vi tar det från början :)

Januari

Innan hela världen förlamades av Covid-19, reste Fredrik och jag till Málaga, Spanien. Efter månader av mörker behövde vi båda lite sol och äventyr. Varför det blev just Málaga var nog för att det låg på spanska solkusten (hav!), och att resan inte skulle bli så lång.

Det bästa vi gjorde där var tveklöst att hyra en cykelguidning av Bike2Málaga. Vi hyrde två e-MTB’s och cyklade i bergen strax utanför stan.

Vill ni läsa blogginlägg från resan hittar ni dom här.

Alcazaba – ett slott i Málaga

Katedralen i Málaga

Vi hyrde el-MTB’s och guidning av Bike2Málaga och cyklade i bergen

Utsikten över tjurfäktningsarenan och delar av hamnen från Alcazaba

Friligiana – en pittoresk by några mil från Málaga

Februari

I februari åkte jag och pappa till Gävle för att se vår stora gemensamma favorit John Prine live i Gävle Konserthus. I december 2018 reste Fredrik och jag till Toronto för att se honom live där. Då trodde jag att hans turné bara skulle sträcka sig över nord-Amerika, men tydligen utökade han turnén till Europa vilket jag är väldigt glad för! Ett par månader senare avled Prine..

John Prine i Gävle konserthus

Mars

En härlig upplevelse från mars är när vi åkte till Hornborgasjön för att kika på trandansen. Tusentals tranor samlas här årligen på vårkanten, och jag hade länge velat åka dit för att se alla tranor. Maffigt! Vill du läsa hela inlägget finner du det här.

Trandansen vid Hornborgasjön

April

April var nog den månad jag hade flest fotograferingar inbokat. Våren började tidigt inom bostadsfoto och volymen jag brukar ha i maj kom redan i april. Jag njöt av det varmare vädret och solen! Cyklade mtb i skogen med tjejgruppen, gjorde kortare vandringar, firade påsken på landet och fotade blåsippor :)

Spanar på svarthakedopping i Ekängsdalen. Det fanns många!

Svarthakedopping

På tur på Glansgruvans vandringsled

Påskfirande ute vid Fredriks mammas och systers torp i Västra Harg

Älskade Trassel! Våra vänners hund som vi älskat och haft det väldigt kul med. Hon gick bort detta år, och det var en av de sorgliga sakerna som inträffade 2020 <3

Maj

Gjorde ALLT i maj. Maj är min favoritmånad för nu är ljuset här på riktigt och allt börjar blomma.

Det blev bland annat deltagarrekord i Mera Leras tjejgrupp. Kolla bara!

Deltagarrekord i Mera Leras tjejgrupp

Stendörrens Naturreservat

Kan vara en av de finaste platser jag besökt, men det var för mycket folk för att jag ska kunna slappna av.

Förlovningen! <3

I oktober 2002 träffades vi för första gången. Fredrik bodde i en etta i Ryd, jag bodde fortfarande hemma på andra sidan Ryd. Jag raggade upp honom på LunarStorm och vi blev ihop typ dagen efter vår första dejt. Då var jag 17 och Fredrik 23 år. Idag är vi 35 respektive 41 år.

Den 9 maj förlovade vi oss på en plats som betyder mycket för oss båda. Efter 18 år tillsammans. Livet! <3

Juni

Besökte många smultronställen runt om i länet, bland annat Edgars på Lagnö i S:t Anna Skärgård som ni kan läsa om här.

Edgars på Lagnö

Magasinet Sankt Anna med café och restaurang

Samarbete med Visit Linköping

Fick uppdrag av Visit Linköping att cykla Linköping-Borensberg längs med Göta Kanal och besöka en massa platser på vägen. Vi bodde över på Glasbrukets vandrarhem och cyklade tillbaka via Klockrike nästa dag. Läs del 1. Läs del 2.

Glasbrukets vandrarhem

Omberg

Vi bokade också en kort-weekend på Ombergs Turisthotell och vandrade Ellen Keys led. Läs inlägget om det här.

Hitta Ut

Ett fantastiskt underhållande sätt att komma ut i naturen och hitta nya platser var HittaUt. Det gick ut på att man samlar checkpoints utomhus med hjälp av en karta eller app. Jag hittade till flera nya platser runt om i stan tack vare Hitta Ut.

Juli

Cyklade en massa! Värmen gjorde att jag inte mäktade med mycket annat än cykling. Just i juli testade vi mil-spåret i Borensberg som var fantastiskt fint.

Dessutom var vi några från Mera Leras tjejgrupp som bokade Elna, på cykellycka.se, som cykelguide och cyklade i skogarna utanför Gränna. Läs inlägget om det här.

Borensbergs milspår passerar två mindre sjöar

Cykellycka!

Öland – solens ö

Jag besökte Öland under några dagar. Jag bilade ner till Kalmar, körde över Ölandsbron och vidare upp till Löttorp där jag skulle bo. Jag hade hittat ett gulligt vandrarhem i ett rött hus med trädgård. Här fanns höns och en söt hund.

Jag besökte raukarna, Borgholms slott, Solliden, Byxelkrok, Böda sand, Trollskogen, Långe Jan och Långe Erik för att nämna några saker. Att besöka vackra Öland på egen hand och göra allt i min egen takt var ett av mina bästa sommarminnen, och faktiskt något av det bästa jag gjort någonsin. Läs del 1. Läs del 2.

Vy längs kustleden på nordvästra Öland

Ölands raukar

Långe Jan på Ölands sydspets

Österlen

Samtidigt som halva Sverige var där åkte vi till Österlen. Jag har alltid fascinerats över de böljande kullarna och odlingslandskapet som skiljer sig rätt kraftigt från Östgötaslätten. Vi hade bokat några nätter på Mårten Pers Bo och bara det var en upplevelse. Det låg väldigt vackert med utsikt över havet.

På vår vistelse besökte vi bland annat Ale stenar, Brösarps backar, Simrishamn och Kivik. Jag har samlat våra upplevelser i ett inlägg här.

Brösarps backar

Ale stenar

Augusti

Under augusti tog jag fram räsern som bara stått och dammat i ett par år. När vi bodde på landet tyckte jag det var jobbigt att cykla på den. De asfalterade grusvägarna som fanns där vi bodde var inget kul att hoja runt på just då. Jag cyklade bara mountainbike.

Nu när vi bor i stan igen så finns helt andra valmöjligheter och olika gårdscaféer att besöka. Tyvärr får jag lite ont i nacken av att cykla längre än tre mil i stöten, så det är något jag får jobba på.

Fotade drömmigt bröllop i Krokek och besökte Brådtom slusscafé för första gången.

Vi besökte Stora Lunds naturreservat utanför Hästholmen i augusti tillsammans med Elin, Jerre och barnen. Vi badade i Vättern och hade det allmänt gött bortsett att det var aaaaalldeles för mycket folk på klipporna.

Stora Lunds naturreservat

Brådtom Slusscafé utanför Norsholm

September

Theresa och jag drog till Stockholm och sov på Hay Market. Vi besökte Svenskt Tenn, Arket, Coctail och Mr Cake! Det var SÅ gott! Men jag åt för mycket och ville dö. Läs inlägget om det här.

Linköpings nya långa mtb-spår

Jag bloggade också om Linköpings nya långa 3-mils mtb-spår (som dock ännu ej är uppmärkt). Har cyklat delar av den flera gånger i år, och jag ser fram emot att köra hela tjottaflongen när det är uppmärkt och man vet vart man ska cykla :)

Oktober

I oktober började vi vara hundvakt åt en mycket liten och speciell vovve. Hon är den tystaste hund jag varit med om, förutom när hon träffar andra hundar. Hon älskar närhet när hon väl lärt känna en, men hon hatar att vara ute när det är kallt. Chili har vunnit mitt hjärta! <3

November

Under november gick vårt ena marsvin Gullan bort. Kvar blev Hjördis, och vi var snabbt tvungna att leta reda på en kompis till henne. Jag hittade en uppfödare i Uppsala, och nu är lilla Grynet en självklart del i vår familj :)

Dumme Mosse

Ser trevligt ut på pappret, men i verkligheten är det ingen plats man åker till för att få lugn och ro i dessa tider. Oerhört vackert var det förstås ändå :) Läs inlägget om det här.

December

Antagligen den minst äventyrslystna månaden på året, alla år. Jag har däremot tränat mycket på gym, gått många promenader och försökt umgås med de närmaste på ett corona-säkert vis.

För att summera träningsåret 2020 har jag fått statistik från Strava:

Träningstid: 204 timmar
Distans: 1122,2 km
Höjdmeter: 9013 m

Det kan jämföras med 2019 års statistik då jag tränade totalt 234 timmar med en distans på totalt 1143 km.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.